Ce e acvaplanarea?

Acvaplanarea este un fenoment care poate fi destul de periculos si de riscat pentru masina. Un mic strat de apa de pe carosabil ne poate determina masina sa isi piarda foarte usor controlul.Sunt numeroase cazurile in care un mic strat de apa a determinat ca masina sa nu mai fie functionala si sa plece mai departe doar cu ajutorul specialistilor de la tractari auto Bucuresti .
Acest fenomen nu este specific doar perioadelor reci, ci si perioadelor de vara cand ploile de vara pot sa apara destul de des. Ce este mai exact acvaplanarea? Acest fenomen reprezinta derapajul pe care il are un autovehicul care circula cu o viteza destul de mare, iar din cauza unui strat de apa de pe carosabil, aluneca. Mai exact, anvelopele isi pierd total aderenta pentru ca nu mai pot disloca apa cu ajutorul canelulilor. 
Acest fenomen este bineinteles influentat de numerosi factori. Primul factor este bineinteles starea anvelopelor. Este imperios necesar sa avem masina echipata cu anvelope in stare buna si corespunzatoare vremii de afara. Nu degeaba a devenit obligatoriu sa avem masina echipata cu cauciucuri de vara sau cauciucuri de iarna. Material si modul in care sunt confectionate sunt adaptate la conditiile climatice. Un cauciuc de iarna pe timp de iarna se va comporta mult mai bine la franare si la aderenta, decat unul de vara pe timp de iarna, si invers. Iar acest lucru este extrem de important. Asadar, cu cat anvelopele sunt mai uzate sau mai necorespunzatoare, cu atat riscam mai mult sa ne lovim de un fenomen de acvaplanare. Anvelopele uzate au santurile mult micsorate si nu au capacitatea de a prelua apa de pe carosabil, favorizand derapajul.
Un alt factor il reprezinta fenomenele meteorologice. Acvaplanarea, asa cum ii spune si denumirea, apare numai in prezenta apei pe carosabil.  
Un element important il constituie si priceperea soferului. Ce este de facut pentru a evita acvaplanarea? In primul rand daca observati ca este apa pe carosabil, reduceti viteza. Acvaplanarea este mai probabil la viteze mari. Daca aveti o viteza redusa, dati sansa anvelopei sa elimine apa din santuri si astfel veti evita derapajul.
Daca totusi avcaplanarea se intampla, este bine sa nu faci manevre bruste si sa lasi masina sa se redreseze singura. Nu apasa pedala de frana si nu trage de volan, incearca sa controlezi foarte usor directia, pentru ca in caz contrar nu vei face decat sa agravezi situatia.  
Intotdeauna incearca sa adaptezi stilul de condus la conditiile meteo si de drum. Daca vei conduce temperat, cu siguranta aceste fenomene periculoase vor fi evitate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *